Δημήτρης Ραυτόπουλος

Δημήτρης Ραυτόπουλος

Γεννήθηκα στον Πειραιά από νησιώτες γονείς. Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με τα βουνά ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο στρατό ως αλεξιπτωτιστής. 

Ένα από τα μεγάλα όνειρα - όραματα μου είναι να τρέξω σ´ όλα τα βουνά της Ελλάδας κ όχι μόνο. Πιστεύω ότι κάθε μέτρο που διανύει κανείς στο βουνό πρέπει να μετατρέπεται σε μεταδιδόμενη σοφία.

Οταν τρέχω στη φύση είμαι ένας άνθρωπος χωρίς ηλικία ή μάλλον ένας ιδρωμένος εικοσάρης που καταγράφει σαν Η/Υ κάθε εικόνα της, στιγμή της, ευωδία της κ  που έχει σαν στόχο - σκοπό να μεταδώσει αυτή τον οργασμό μεταξύ της φύσης κ της  ζωής, σε όποιον δέκτη - άνθρωπο είναι ανοικτός.

Ο κόσμος είναι ακόμη πλούσιος και άγνωστος και αξίζει περισσότερο να χαθούμε παρά να κατοικήσουμε ανάπηροι και φαρμακεροί. Η ίδια μας η ρώμη μας σπρώχνει προς τις μακρινές θάλασσες, προς το σημείο όπου όλοι οι ήλιοι μέχρι τώρα έχουν δύσει. Ξέρουμε πως υπάρχει ένας νέος κόσμος” - Friedrich Nietzsche. 29ο χιλιόμετρο της διαδρομής, σταθμός Κρεβάτια, όριο πόρτας 8 ώρες. Eμείς τον αντικρίζουμε στις 7 ώρες ακριβώς. Ένα Θείο ποτάμι ρέει ξαφνικά μπροστά μας διασχίζοντας το σκληρό ανάγλυφο τοπίο του Όλυμπου. Mοιάζει με υγρό γυμνό γυναικείο κορμί, που σαν κύμα σε τραβά κοντά του, μετατρέποντας σε από κινούμενο βράχο σε καυτή άμμο που το πλαισιώνει.

 

Η σκέψη μου αγγίζει και επεξεργάζεται τα πολυτιμότερα αγαθά που μας χάρισε το σύμπαν, το μυαλό μας (πνεύμα), την καρδιά μας (συναίσθημα) και το σώμα μας (ύλη). Το μυαλό μου ψιθυρίζει … υπάρχουν πέντε μονοπάτια που καθημερινά πρέπει να διαβαίνεις για να είσαι ευτυχισμένος, η αυτοσυγκέντρωση, το χαμόγελο, το να βοηθάς τους άλλους, η άσκηση και τέλος να ακολουθείς το πάθος σου, που όταν είναι ολοφάνερο ότι κανείς δεν φτάνει το ακραίο επίπεδο του,τότε βρίσκεσαι εκεί που ανήκεις.

Έτος 2011, Olympus Marathon και τρέχω αρκετά πιεσμένος χρονικά αφού πέρασα το καταφύγιο στην κορυφή σχεδόν οριακά. Στο  στενό μονοπάτι που διασχίζει τον μεγαλειώδη θρόνο του Δια, εκεί που ο γκρεμός χάσκει αριστερά σου, εκεί που η καρδιά κιοτεύει, θέλοντας να αλλάξει θέση, από τα αριστερά στα δεξιά, εκεί που  και το πιο σώφρον μυαλό βάζει το 4x4 μέχρι να διαβεί αυτό το αιωρούμενο τεντωμένο σχοινί, βλέπω ένα συναθλητή κυριολεκτικά να παραπαίει  ψάχνοντας απεγνωσμένα για στήριγμα, παρόλο που κρατάει μπατόν στα χέρια του.

Ξημέρωμα Κυριακής και ο Θεός Ύπνος αρνείται πεισματικά να περάσει από το κρεβάτι μου και βέβαια ούτε λόγος να μου στείλει τον γιο του, τον Μορφέα. Άλλωστε αυτοί “ταξιδεύουν” παρέα και όταν εγώ έχω να τρέξω σε αγώνα με αποκλείουν από την ρότα τους. Aς είναι, ο αγώνας είναι μόνο 11 χιλιόμετρα. Δημήτρη, θα τον βγάλεις άνετα, πρωτάρης είσαι ....άνοιξε κανένα βιβλίο.

“Όριο του μεγέθους των ηδονών είναι η εξάλειψη κάθε πόνου. Όπου είναι παρούσα η ηδονή και για όσο διάστημα είναι παρούσα, δεν υπάρχει τίποτε που να προξενεί πόνο ή λύπη ή και τα δύο μαζί” – Κύριαι Δόξαι, 3, Επίκουρος … 

 

Λούζομαι από το φως του ήλιου στα σκαλοπάτια της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Λαχανιάζοντας προσπαθώ να  μείνω κοντά στον Αργύρη, ο οποίος λες και “δανείσθηκε” τις  ικανότητες  των αγριοκάτσικων της Αμοργού,   τα “καταπίνει” με άνεση και χάρη. Tον κοιτάζω. Είναι η βελτιωμένη έκδοση σου σε όλα Δημήτρη σκέφτομαι με καμάρι. Τιμή μεγάλη και δώρο Θεού να είσαι εκεί - μαζί του - ακούγοντας την ανάσα του, παίρνοντας φρεσκάδα και νιάτα από τα νιάτα του … μείνε κοντά του η αύρα του θα σε τραβήξει, να βγει η δύσκολη ανάβαση.

Οχτώ χρόνια γνωρίζω τους μικρούς παικταράδες του Α.Ο Βριλησσίων και τους γονείς τους. Πήγαινα και πηγαίνω το γιό μου τον Ιωάννη σαΐτα, στο γήπεδο της ομάδας, βρίσκοντας την ευκαιρία να κάνω και εγώ προπόνηση, που βγαίνει πολύ εύκολα παρακολουθώντας και ζώντας μαζί με αυτούς τους νέους ανθρώπους την εξέλιξη τους σε όλους τους τομείς. Αναπτύχθηκε μεταξύ μας, (παιδιά-γονείς-προπονητής) μια αληθινή φιλία, στηριζόμενη, στην αγνότητα των παιδιών, στο αμέριστο ενδιαφέρον των γονέων και τέλος στην προσφορά έργου κ αποτελεσμάτων από τον προπονητή.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!