100 Miles of Istria – Άδεια για περιπέτεια!

Ένας ψηλόλιγνος άντρας μόλις έχει μπει στο αρχηγείο του Advendure. Φοράει ένα μαυρό κοστούμι και μαύρα γυαλιά ηλίου. Είναι σχεδόν μεσάνυχτα και δεν κυκλοφορεί κανείς εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο. Η μυστηριώδης φιγούρα προχωράει στον κεντρικό διάδρομο, κατευθείαν για τον ανελκυστήρα που οδηγεί στο ρετιρέ. Αυτή είναι η μοναδική είσοδος για το γραφείο του αφεντικού μα για να μπορέσει κάποιος να εισέλθει εκεί πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει όλους τους κωδικούς ή να έχει ειδική άδεια από τον αφεντικό. Λέγεται πως ποτέ κανείς δεν έχει αντικρίσει κατ’ ιδίαν το αφεντικό του Advendure. Λένε, μάλιστα, ότι κανένας δεν τον έχει δει να βγαίνει από το γραφείο του από τη μέρα που ξεκίνησε η ιστοσελίδα. Ακόμη κι αν κάποιος καταφέρει να μπει , τα δύο τσιράκια του, οι Δημήτρης Τρουπής και Τάκης Τσογκαράκης, δε σε αφήνουν να τον πλησιάσεις καν! Αναρωτιέμαι, πραγματικά, ποιος είναι αυτός ο μαυροφορεμένος άντρας.

 

 

Ο άντρας, τώρα, στέκεται μπροστά από το πάνελ που βρίσκεται δίπλα στις πόρτες του ανελκυστήρα. Μια ηλεκτρονική φωνή ακούγεται από το ηχείο του πάνελ.

 • [Παρακαλώ εισάγετε 7ψήφιο κωδικό]

Ο άντρας πληκτρολογεί τον κωδικό: 2FAST4U

 • [Κωδικός: Επαληθεύτηκε. Παρακαλώ επαναλάβετε τη φράση “Μακρύς ο δρόμος και δύσκολος” μετά το χαρακτηριστικό ήχο μπιπ.]

ΜΠΙΠ.

Ο άντρας, τώρα, λέει τη μυστική φράση μπροστά στο μικρόφωνο που βρίσκεται δίπλα από το πληκτρολόγιο του πάνελ.

 • [Αναγνώριση φωνής: Επαληθεύτηκε. Παρακαλώ πλησιάστε στο Σαρωτή για τον τελευταίο έλεγχο.]

Ένα μεταλλικό κάλυμμα, δίπλα από το πάνελ, ανοίγει και αποκαλύπτει έναν σαρωτή αμφιβληστροειδούς και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

 • [Έχετε 5 δευτερόλεπτα να τοποθετήσετε τον αριστερό αμφιβληστροειδή και τη δεξιά παλάμη σας στις κατάλληλες υποδοχές.]

Ο άντρας ακολουθεί τις οδηγίες.

 • [Πρόσβαση επιτυχής!]

 

Δυο δευτερόλεπτα αργότερα ένα πράσινο φως, πάνω από την είσοδο του ανελκυστήρα, αναβοσβήνει και οι πόρτες του ανοίγουν. Ο άντρας εισέρχεται και πατάει το μπουτόν για το ρετιρέ. Τι να θέλει άραγε να κάνει στο γραφείο του αφεντικού τόσο αργά μέσα στη νύχτα;

 

Οι πόρτες του ανελκυστήρα ανοίγουν. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές, ξύλινο γραφείο από μαόνι με μια δερμάτινη αναπαυτική καρέκλα στην οποία όμως δεν κάθεται κανείς. Στα αριστερά, το επιβλητικό, μαρμάρινο τζάκι σιγοκαίει φωτίζοντας το χώρο. Πάνω από το τζάκι είναι κρεμασμένη η κεφαλή ενός λονταριού, τη στιγμή που βρυχάται, και μπροστά του είναι απλωμένο ένα χαλί που προέρχεται από δέρμα τίγρης. Δεξιά του γραφείου είναι ένας μαύρος, δερμάτινος καναπές που κάθεται ο Τάκης Τσογκαράκης.

 

 • Τάκης: Δημήτρη Τρουπή πού στην ευχή ήσουν; Το αφεντικό σε περίμενε. Και γιατί, στο καλό, φοράς μαύρο κοστούμι;
 • Δημήτρης: Ντύνομαι διαρκώς με κοντά παντελονάκια, συμπιεστικά μπλουζάκια και φοράω συνέχεια αθλητικά, trail, παπούτσια! Πεθύμησα, λοιπόν, να ντυθώ λίγο πιο επίσημα...
 • Τάκης: Τέλος πάντων...

Λίγο μετά από αυτή τη σύντομη συζήτηση μια γιγαντο-οθόνη, που βρίσκεται πίσω από το γραφείο, ανοίγει. Η εικόνα δείχνει το logo ενός ορεινού αγώνα 100 μιλίων “100 Miles of Istria”…

 

 • Αφεντικό: (Ακούγεται η φωνή του μέσα από τα μεγάφωνα της οθόνης) Καλωσήρθατε πιστά μου παιδιά! Ο λόγος που σας κάλεσα, τόσο αργά στη νύχτα, είναι ζωτικής σημασίας. Γνωρίζει κανείς σας, τι είναι τα “100 Μίλια της Ίστριας”;
 • Δημήτρης & Τάκης: Όχι!
 • Δημήτρης: Νομίζω πως κάποιος δικός μας είχε πάει εκεί, πριν ένα-δυο χρόνια, αλλά δε θυμάμαι το όνομά του.
 • Αφεντικό: Πολύ σωστά. Το 2016, έστειλα ένα μυστικό μας πράκτορα σε μια ειδική αποστολή εκεί. Έπρεπε να διεισδύσει στη διοργάνωση του “100 Μίλια της Ιστρίας” μα σύντομα μετά τον αγώνα η πραγματική του ταυτότητα αποκαλύφθηκε και αναγκάστηκα να ματαιώσω όλη την επιχείρηση. Προ μηνός του ανατέθηκε η ίδια αποστολή αλλά εδώ και μια εβδομάδα τα ίχνη του έχουν χαθεί και δεν είχαμε καμιά επικοινωνία μαζί του. Η διοργάνωση του αγώνα “100 Μίλια της Ιστρίας” είναι η βιτρίνα μιας Κροάτικης οργάνωσης που σκοπεύει να κατακτήσει τον κόσμο και μέχρι τώρα τα σχέδιά της προχωράνε καλά. Πέρυσι συμπεριέλαβαν τον αγώνα τους στο παγκόσμιο καλεντάρι ultra-trail αγώνων (Ultra Trail World Tour) και τώρα βρίσκονται μονάχα ένα βήμα μακριά από την επίτευξη του στόχου τους για να καταφέρουν να κυβερνήσουν την ανθρωπότητα!
 • Δημήτρης: Πώς ονομαζόταν ο μυστικός μας πράκτορας;
 • Αφεντικό: Θεοχάρης Λεζπουρίδης.
 • Τάκης: Τι άλλο γνωρίζουμε γι’ αυτόν τον αγώνα, αφεντικό;
 • Αφεντικό: Την προσοχή σας στην οθόνη! Η γραμματέας μου, Ιωάννα Δρακάτου, θα σας ενημερώσει με τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε οι δυο σας.

Η εικόνα μιας γυναικείας αθλητικής παρουσίας εμφανίζεται στην οθόνη.

 

 • Ιωάννα: Γεια σας αγόρια!
 • Δημήτρης και Τάκης: Γεια σου Ιωάννα! Ομόρφυνες!
 • Ιωάννα: Ευχαριστώ αγόρια αλλά αφήστε τα κοπλιμέντα για άλλη ώρα. Έχουμε να βρούμε έναν εξαφανισμένο πράκτορά μας. Παρακαλώ συγκεντρωθείτε!

 

Τα “100 Μίλια της Ιστρίας” είναι ένας ορεινός αγώνας 100 μιλίων που διοργανώνεται κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Απρίλη, στη χερσόνησο της Ιστρίας που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Κροατίας. Ο πρώην μυστικός πράκτορας, Alen Paliska, είναι ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα μα έχουμε βασικές υποψίες να πιστεύουμε πως αυτός είναι ο εγκέφαλος της οργάνωσης διότι ελέγχει τα πάντα! Ο κόσμος λέει ότι είναι ευγενικός και καλοπροαίρετος άνθρωπος αλλά οι πληροφορίες μας αποκαλύπτουν πως σχεδιάζει κάτι μεγάλο που δεν είναι, σίγουρα, ευγενικό και καλοπροαίρετο! Προσέχετε, λοιπόν, μη σας ξεγελάσει!

 

 

Η διοργάνωση περιλαμβάνει τέσσερις, διαφορετικές διαδρομές, την κόκκινη, τη μπλε, την πράσινη, και την κίτρινη. Οι κόκκινη και μπλε είναι οι μεγαλύτερες, με απόσταση 168 και 110 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, και εκτίνονται κατά μήκος της χερσονήσου της Ιστρίας από Ανατολικά προς Δυτικά ενώ οι πράσινη και κίτρινη διαδρομή, 67 και 41 χιλιομέτρων, αντίστοιχα, ξεκινούν από το εσωτερικό της χερσονήσου. Και οι τέσσερις διαδρομές τερματίζουν στην παραθαλάσσια πόλη Umag. Για να ακριβολογήσω, ο τερματισμός τους βρίσκεται στην προβλήτα της πόλης όπου θα βρείτε και τον Alen. Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι έχει μανία να βλέπει τον πόνο και την ταλαιπωρία ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των αθλητών, καθώς περνούν τη γραμμή του τερματισμού, έπειτα από τόσα χιλιόμετρα.

 

 

Η κόκκινη διαδρομή ξεκινάει από το Labin, που είναι μια πανέμορφη κωμόπολη χτισμένη στο ανατολικότερο άκρο της Ιστρίας. Όλους τους αθλητές μεταφέρουν, εκεί, ναυλωμένα λεωφορεία της διοργάνωσης και ο αγώνας ξεκινάει την Παρασκευή το μεσημέρι. Η συνολική, θετική, υψομετρική διαφορά των 6.539 μέτρων για αυτά τα 168 χιλιόμετρα δεν ακούγεται και πολύ. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες μας λένε πως είναι αρκετά απαιτητική και δεν πρέπει να την αψηφίσετε. Λίγο μετά το ξεκίνημα, σε δασικούς δρόμους και χωματόδρομους, η διαδρομή αρχίζει να ανηφορίζει προς το εσωτερικό της χερσονήσου μέσα από πυκνά δάση. Το πολύ τεχνικό τερέν είναι το βασικό χαρακτηριστικό του αγώνα για το πρώτο μισό της διαδρομής γι’αυτό προετοιμαστείτε κατάλληλα! Την Παρασκευή, το φως του ήλιου θα δύσει γρήγορα για εσάς μα πριν συμβεί αυτό θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μοναδικά, πανοραμικά τοπία με εκπληκτική θέα στη θάλασσα! Δυστυχώς, θα πρέπει να διασχίσετε το ψηλότερο όρος της Ιστρίας μέσα στο σκοτάδι κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο με όλες τις πέτρες και τα βράχια στο δρόμο σας και τον παγωμένο αέρα να φυσάει κάθε φορά που βρίσκεστε σε κάποια κορυφή. Στο σταθμό του Buzet, που είναι και ο κεντρικότερος σταθμός όπου θα βρείτε το drop bag, θα σας περιμένει ο Σύνδεσμος μας από την Κροατία για να σας βοηθήσει. Το μέρος είναι γεμάτο με πράκτορες του Alen που τριγυρνούν πάνω κάτω σκανάροντας το νούμερο BIB του καθενός πριν φύγει, γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπορεί να σκεφτείτε πως τα δύσκολα τελείωσαν και ότι είναι παιχνιδάκι μετά το Buzet. Μόλις κάνατε ένα θανάσιμο λάθος! Για τα επόμενα 80 χιλιόμετρα θα πρέπει να διασχίσετε αρκετές μικρές, μεσαιωνικές πόλεις κατά μήκος της Ιστρίας και αυτό είναι πολύ κουραστικό! Κάθε μία από αυτές είναι χτισμένη στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου που σημαίνει πως σας απομένουν πολλά ανέβα-κατέβα μέχρι το τέρμα. Στον αντίποδα, θα γνωρίσετε καταπληκτικά μέρη καθώς και τους ανρώπους που κατοικούν εκεί. Απλά να θυμάστε πάντοτε πως δεν πρέπει να αποκαλύψει κανείς την πραγματική σας ταυτότητα! Είστε δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

 

 

Η μπλε διαδρομή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η κόκκινη μα δυσκολεύει από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσετε από το Lovran, ακόμη μια παραθαλάσσια κωμόπολη στα ανατολικά της χερσονήσου της Ιστρίας. Η εκκίνηση δίνεται το βράδυ της Παρασκευής και γι’αυτό θα πρέπει να βασιστείτε στις δυνάμεις σας για να αντιμετωπίσετε τα 1.400 μέτρα θετικής, υψομετρικής διαφοράς στα πρώτα 8 χιλιόμετρα! Από αυτό το σημείο κι έπειτα η διαδρομή είναι ίδια με την κόκκινη με μια μικρή διαφορά μονάχα. Μετά το σταθμό του Buzet, θα κάνετε μια μικρή παράκαμψη προς Oprtalj. Δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε πληροφορίες για το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής οπότε απλώς υποθέστε ότι θα είναι δύσκολο! Η μπλε διαδρομή θα συναντηθεί με την κόκκινη, ξανά, 30 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό γι’αυτό και θα σας απομένουν πολλά πάνω κάτω ακόμη. Η συνολική, θετική, υψομετρική διαφορά είναι 4.394 μέτρα και η απόσταση 110 χιλιόμετρα μέχρι να βρεθείτε στο Umag. Θυμηθείτε όλα όσα μάθατε στη βασική σας εκπαίδευση και θα τα πάτε περίφημα!

 

 

Η πράσινη και κίτρινη διαδρομή είναι ουσιαστικά μέρος του τελευταίου κομματιού της κόκκινης ξεκινώντας απλώς από διαφορετικά σημεία. Η πράσινη έχει μήκος 67 χιλιόμετρα και ξεκινάει από το Buzet το πρωί του Σαββάτου. Παρόλο που η συγκεκριμένη διαδρομή περιλαμβάνει πολλά επίπεδα κομμάτια, όπου μπορείς να τρέξεις, οι απότομες ανηφόρες και τα τεχνικά, βραχώδη μονοπάτια απαιτούν εξαιρετική προσοχή! Εξάλλου, η συνολική, θετική, υψομετρική διαφορά γι’αυτήν τη διαδρομή είναι 2.441 μέτρα οπότε η πράσινη διαδρομή θα αποτελέσει για σας μια αληθινή πρόκληση! Τελευταία, μα εξίσου σημαντική, είναι η κίτρινη διαδρομή που ξεκινάει από το Motovun, επίσης το Σάββατο πρωί, και ακολουθεί τα τελευταία 41 χιλιόμετρα της κόκκινης διαδρομής. Με 1.129 μέτρα συνολικής, θετικής, υψομετρικής διαφοράς αυτή η διαδρομή είναι ένα μικρό σύνολο όλων αυτών που θα αντιμετωπίσουν οι αθλητές της κόκκινης, μπλε και πράσινης διαδρομής. Το Umag δεν βρίσκεται πολύ μακριά αλλά τα τελευταία 10 χιλιόμετρα μέσα από τους αγρούς θα δοκιμάσουν την υπομονή σας!

 

 

Μόλις φτάσετε στον τερματισμό, στο Umag, προσπαθήστε να εντοπίσετε τον Alen Paliska δίχως να γίνετε αντιληπτοί. Είναι άκρως σημαντικό να βρείτε τρόπο να διεισδύσετε στο αρχηγείο της οργάνωσης “100 Μίλια της Ιστρίας” και να τοποθετήσετε αυτόν τον κοριό στο τηλέφωνό τους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακαλύψουμε τι απέγινε ο εξαφανισμένος πράκτορας Θεοχάρης Λεζπουρίδης. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια, τα “100 Μίλια της Ιστρίας” αποτελούν μέρος του Ultra Trail World Tour κάτι που υποδηλώνει πως τα πάντα έχουν αναβαθμιστεί προς το καλύτερο! Πριν από δύο χρόνια ο Θεοχάρης έκανε λόγο για μια διοργάνωση που τακτοποιούσε όλες τις λεπτομέρειες. Πραγματικά, δε γνωρίζω τι εννοούσε με τη φράση “τακτοποιούσε όλες τις λεπτομέρειες” αλλά αυτή η αποστολή δεν μπορεί να ανεχτεί κανένα λάθος! Οπότε να περιμένετε το ίδιο και από τον Alen και την ομάδα του.

 

Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις εγγραφές για δύο Έλληνες δρομείς και κλείσαμε διαμονή για τέσσερις νύχτες κατά τις ημέρες των αγώνων. Η οργανωτική ομάδα δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις ένα από τα δύο 4-στερα ξενοδοχεία για τη διαμονή μέσω της ιστοσελίδας τους. Αυτός είναι και ο τρόπος για να γίνετε “αόρατοι”! Ανακατευτείτε με τους υπόλοιπους δρομείς και όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

 

Αν κάτι πάει στραβά, το Advendure θα αρνηθεί κάθε σχέση μαζί σας, άρα θα είστε πραγματικά μόνοι σας.

 

Καλή επιτυχία και στους δύο!

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης

Photo copyright: 100 mils of Istria, Daniel Cerovac

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!